team ontwikkeling

Van “afdeling” naar “team”

Niemand trapte op de rem toen in 1986 het mis ging met de Space Shuttle “Challenger”, terwijl er voldoende knappe koppen aanwezig waren die dit hadden kunnen voorkomen. Maar de teamdynamiek was verdwenen, er was geen ruimte voor tegenspraak want de belangen waren te groot. En toen de Deense voetballers in 1992 op het allerlaatste moment van de stranden werden geplukt om toch nog aan het Europees Kampioenschap mee te kunnen doen, was het een enorme verrassing toen ze vanuit het niets de titel pakten.

Het succes van een team is niet de optelsom van de aanwezige talenten. Zodra er meer dan 2 mensen met elkaar samenwerken ontstaat er een groepsdynamiek die het resultaat kan maken of breken. Een succesvol team geeft zowel ruimte aan de drijvende krachten (“We gaan er voor!”) als aan de remmende krachten (“Laten we nog even goed bij deze keuze stil staan.”), maar het blijkt vaak lastig voor teamleden om over hun eigen schaduw heen te stappen en ruimte te geven aan anderen. 

Bij een team-ontwikkeltraject kijk ik samen met het team naar de teamdynamiek. Kent het team elkaar voldoende om elkaar te vertrouwen? En is er voldoende vertrouwen om elkaar aan te spreken? Is er een betrokkenheid bij het gezamenlijk doel en wordt er door iedereen ook verantwoordelijkheid genomen voor het gezamenlijk doel?

Het moment dat een team zelf de teamdynamiek gaat herkennen en daarmee de mogelijkheid creëert om die te beïnvloeden, dat is het moment dat een team echt gaat draaien. 

Afhankelijk van de teamdynamiek is er een aantal interventies mogelijk. Voor de ontwikkeling van een team maak ik onder andere gebruik van de pyramide van Lencioni, de samenwerking scan van Steffan Seykens, DISC Persoonlijkheidstesten, intentie-cirkels en committent-cirkels. Ook werk ik samen met andere trainers zoals Steffan Seykens (Intention Academy) en acteur Loek Peters (“Maak de ander beter”). 

Tijd om een stap zetten met je team? 

Cases & Aanbevelingen

Anke Nieboer HR-manager The Bodyshop

“Daan huivert niet om echt stil te staan bij de kern van het probleem en deze bespreekbaar te maken. Hij is een (kritisch) verlengstuk van een bedrijf, luistert goed, (blijft) vragen stellen en is bovenal oprecht geïnteresseerd in wat mensen (voorwaarts) gaat bewegen.”

Ontwikkelen en faciliteren cultuurdag

Opdracht bij een wereldwijde cosmetica winkelketen. Creëren van betrokkenheid en interactie waardoor het team zich gehoord voelde en zich kon uitspreken over en committent kon geven op de nieuwe plannen.    

James Harper, trainer Teleperformance

“Daan had me from day one, I was captured till the very end. I felt part of something important and appreciated his insight and advice.”

Team ontwikkeling

Team- en individuele coaching van de team-leden van onder andere een accountancy-bureau, een recruitment-bureau, een psychologisch assessment-bureau, een advocatenkantoor, een start-up  en een gemeente-afdeling.

daan@daantel.nl

+31 639845290

Den Haag

Privacyverklaring