Ontwikkeling van Coachend leiderschap

Leiderschap ten dienste aan het team

Vroeger bestond een groot deel van het werk uit eenvoudig fabriekswerk en joegen managers de productiviteit omhoog met targets en beloningen. Medewerkers werkten voor een baas die de lakens uitdeelde. Tegenwoordig wordt er meer en meer conceptueel denkvermogen en creativiteit gevraagd van een team en heeft de “baas” niet meer alle alle wijsheid in pacht. Kan je dan als leider aansluiten bij wat het team nodig heeft om zelf tot oplossingen te komen, in plaats van alle oplossingen op te leggen?

Persoonlijk leiderschap als basis

Een goede leider die kan aansluiten bij wat anderen nodig hebben is in de eerste plaats wakker, bewust en verbonden met zichzelf. Coachend leiderschap begint dus bij persoonlijk leiderschap, wat betekent dat je je zuivere Intentie  en je kernwaarden helder hebt gekregen en deze leidend laat zijn in je gedrag. Soms zijn managers nog op zoek naar hun persoonlijke intentie en kernwaarden of zijn ze die uit het oog verloren. Een slecht presterend team kan dan een confronteerde spiegel zijn en een wake-up call om terug te gaan naar de basis.

Greenleaf

Vanuit zelfkennis en persoonlijk leiderschap ontstaat de ruimte om leiding te geven aan anderen. En wie in staat is om zijn mensen te laten groeien geeft daarmee ook richting aan de organisatie door het realiseren van een duidelijke visie en strategie. De filosofie van de dienende leider en het drieluik van persoonlijk leiderschap, interpersoonlijk leiderschap en organisatie leiderschap is gebaseerd op “Servant leadership” van Robert K. Greenleaf. Verder komt veel inspiratie uit het gedachtengoed van Theory U, Synchronicity, Verdraaide Organisaties en van Stephen Covey. 

Nieuwsgierig naar het ontwikkelen van coachend leiderschap, voor je organisatie of voor jezelf? 

  Cases & Aanbevelingen

  Donovan Vesters, Teamleider IT-Ernity

  “Moet ik toch even van mezelf zeggen, DAMN je bent een goede trainer. Ik zie allemaal dingen die ik verkeerd heb gedaan / voor verbetering vatbaar zijn. TNX kerel, ik heb hier veel aan als persoon, zowel zakelijk als privé.”

  Traject "Coachend Leiderschap"

  Meerjarig ontwikkeltraject voor seniors en teamleiders van de service-afdeling van een zorgverzekeraar, gericht op het ontwikkelen van een hoger niveau van klantcontact door middel van coachend leiderschap.

  Teamleider zorgverzekeraar

  “Enthousiaste trainer die sterk is in conceptueel denken en dit ook direct weet om te zetten in de praktijk. Daan daagt je uit om kritisch naar je eigen situatie en mensen te kijken. Hij creëert in zijn trainingen een ‘veilig klimaat’ waarin fouten gemaakt mogen (moeten) worden. Hij weet mensen te enthousiasmeren en inspireren met zijn humor en passie in zijn werk.”

  Traject "Samen werken & Leiderschap"

  Leiderschapstraject als onderdeel van een Academy, voor seniors  en midden management van een communicatie-bureau. Opbouw van persoonlijk leiderschap naar team leiderschap naar coachend leiderschap. Inzet van experts uit de wereld van topsport en toneel.

  daan@daantel.nl

  +31 639845290

  Den Haag

  Privacyverklaring